Back to top

Legfőbb szempontok inzulinpumpánk kiválasztásához

A cukorbetegség kezelése folyamatos figyelmet és törődést igényel. A mindennapi rutinba be kell építeni a rendszeres vércukormérést és a szükség szerinti inzulinadagolást. Egy jól megválasztott inzulinpumpa lehetővé teszi az anyagcseréhez alkalmazkodó kezelés pontos beállítását és egyben rugalmas életvitelt biztosít.

1. Pontosság és megbízhatóság

Törekedjen rá, hogy minél pontosabb készüléket válasszon, hiszen az inzulinterápia kulcsa a precíz vércukormérés és a biztonságos inzulinadagolás! Ma már elérhető az ún. diabétesz menedzser vagy rendszer is, ebben az esetben a pumpát távirányítóval lehet vezérelni (pl. Bluetooth-on keresztül), ami egyben vércukormérőként is használható. A Bluetooth technológiás távirányítás sokkal megbízhatóbb, és biztonságosabb különböző más távirányítási lehetőségeknél. Akár a pumpa teljes menürendszere elérhetővé válhat. Örökmozgó kisgyerekeknél fontos szempont lehet távirányítással beadni a bólust, módosítani a bázist. A gyermeket nem kell megállítani a tevékenységében, megszakítani játékát. Nem kell levenni róla a pumpát ahhoz, hogy csökkentsünk a bázison, mert sokat mozog, vagy éppen azért, hogy bólust adjunk be ha megette az ételt, amit ebédre szántunk neki. Télen, vagy adott ruházatnál (pl. hölgyek, kezeslábas munkaruha) szintén jelentőséggel bírhat egy olyan távirányító, amelyről elérhető a pumpa legtöbb funkciója.

2. Adagolás

Az inzulinpumpa biztosítja az egyenletes inzulinellátást az egész nap folyamán, az ún. bázist három percenként adagolja a készülék. A gyakrabb, ám kisebb mennyiségű inzulin adagolása kiegyensúlyozottabb eredményekhez vezet. Vegyük figyelembe ezt választásunk során! (pl. 0,05 IU/óra, 3 percenkénti adagolás) Vannak készülékek, amelyek a legkisebb beállított egységet is képesek három percenként adagolni. Ez kisgyermekeknél bír fontossággal.

3. Étkezési inzulin kalkuláció

A betegek több mint 63%-a helytelenül becsüli a szükséges étkezési inzulin mennyiségét. Épp ezért érdemes olyan inzulinpumpát választani, melyben automata kalkulátor funkció található erre a célra (pl. bóluskalkulátor)! Bóluskalkulátorok közt is lehetnek különbségek a számolási elvben, illetve a pontosságban.

4. Kényelem

Nem elhanyagolható szempont, hogy az inzulinpumpa viselése kényelmes legyen. Olyan inzulinpumpát érdemes választani, melynek szerelékei többféle méretben és változatban is kaphatók (pl. kanül), hiszen így kitapasztalhatjuk, hogy melynek viselése a legkomfortosabb számunkra. Ma már fém kanülök is elérhetőek azon beteg számára, akik érzékenyek a teflon bevonatra.

5. Méret és súly

Ne feledjük, hogy az inzulinpumpát, viselője a nap 24 órájában hordja. Egy-két gramm, néhány milliméter is fontos lehet, különösen kisgyermeknél, de felnőtteknél sem elhanyagolható.

6. Oktatás

Mivel az inzulinterápia egy életen át tart, így lényeges figyelembevenni, hogy a gyártócég országos szaktanácsadói hálózattal rendelkezik, és biztosítja, hogy a területileg illetékes szaktanácsadó is részt vegyen az oktatási folyamatban. Másik fontos szempont lehet, hogy a gyártó biztosít-e speciálisan kialakított oktatási programot a betanulási időszakra (pl. SUBITO edukációs program).

7. Adatok rögzítése és megosztása

Az adataink orvosunkkal történő megosztása felhő alapú rendszerben kiemelkedően hasznos. Fontos, hogy a készülék adatait könnyedén átirányíthassa a számítógépére és továbbküldhesse kezelőorvosának akár online, akár pdf. formátumban.

8. Jótállás

Fontos szempont, hogy olyan készüléket válasszon, melyre a gyártó a 4 éves kihordási időtartamra jótállást és szükség esetén technikai segítségnyújtást is vállal (pl. vészhelyzet esetén azonnali cserepumpa biztosítása).

9. Segítségnyújtás

Mivel még a legkörültekintőbb betegek is tapasztalhatnak problémákat, nem árt olyan gyártó mellett letenni voksunkat, amely speciálisan inzulinpumpás betegeknek fenntartott ügyfélszolgálattal rendelkezik (pl. 0-24 órában, a hét minden napján, ingyenesen hívható zöld szám).

10. Egyéb szempontok

Mivel minden ember más és más, az igényeik is eltérőek lehetnek. Az alábbi szempontokat ajánljuk szíves figyelmébe az inzulinpumpa választás előtt:

  • Vízállóság és törésállóság
  • Egyéni igényekhez igazítható bázis adagolás ás egyéni menü választás lehetősége
  • Alacsony energiaigény
  • Egyszerű áramforrás lehetősége (pl. elemes)
  • Igény szerint átmeneti külföldi tartózkodáshoz biztonsági pótpumpa rendelkezésre bocsátása